Wednesday, December 8, 2010

JoomMmm...JoiN OuR 1ST LucKy DraW

Salam.

Siyez tak tahu nak update apa. Jalan-jalan tadi terjumpalah satu contest-yang-macam-best kan kat blog ini. So, aku pun apalagi...jummmmmm joinnnnnnnnn.
Muahahahaha!



Ok, syarat-syarat penyertaan senang je :
* korang semua mesti ada blog
* buat satu entry pasal lucky draw nih + letak banner yg kat atas tuh
* follow blog ni
* tinggalkan jejak komen anda kat entry nih and link back
Tarikh tutup penyertaan adalah pada 12.12.10 okk...

Eh. Mudah bukannn???? Aku memang suka contest-contest yang senanggg lagi zassss macam ni.

-> ada blog -
-> buat entry pasal lucky draw & letak banner -
-> follow blog itu -
-> tinggalkan jejak komen anda kat entry nih and link back -

Okeh. Nak sambung buat kerja balik. kalau korang rajin, mehla join contest nih yee...da~

Friday, December 3, 2010

BaRa mEmBaRa

Perkara mendatangkan amarah aku tidak kurang 2 saat:

1. Balik rumah dalam keadaan hendak 'terbuang', pintu dan gril berkunci, kunci dalam beg yang bercampur-baur dengan alat mekap, pen, buku nota, kerongsang dan sebagainya. Means aku akan main lucky draw dalam 5-10 minit hanya untuk mencari kunci.

2. Tengah drive sedap-sedap, tekan speed laju-laju. Lepas satu simpang, tiba-tiba member sebelah ko cakap "Hey, pesal u tak masuk simpang tadi??? Kan kita
nak pegi Giant????". Jalan yang kau masuk tu pulak one way. Ambek 5 jam nak pusing balik simpang tadi.

3. Taip panjang-panjang dekat sepuluh page di Microsoft Word, tiba-tiba black out.
Dokumen adalah tidak di save. Nak hantar esok.

4. Carik pengetip kuku tak jumpa-jumpa. Padehal baru semalam ko terpijak menda alah tu atas lantai. Masa tak dicari barang tu muncul di mana-mana, masa dicari time tu lah dia tiba-tiba ghaib. (biaselah tu..)

5. Yang lain aku tak leh pikir lagi sekarang.

PS: Masa buat entry ni, aku sedang mendengar lagu No Other nyanyian SuJu. Dong-Hae Oppa punya kiut tu, guwa cakap lu..menikam kalbu sungguh. Ahaks..=)


Salam Jumaat, penghulu segala hari..=D

Thursday, December 2, 2010

YeAyYyY....

Ok.

Hari ni nak riak sikit. Aku dapat AWARDDDDDDD. ngehngeh...(tu pon nak kecoh). Anyway, takdelah gempak sangat pun pasal award ni kan..saja je aku nak cetuskan kontroversi. Bak pepatah tu, "Kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi!". Chewahh.

What ever pon, thanx banyak-byak pada kak Mas yang cute dan comel molek kerana sudi bagi award ini pada ecah yer...miss you so muchh!! =p Ini bukti ecah dah letak award akak nih dalam page ecah tauu....


Nickname untuk tuan empunya blog :
ecahh

Ucapan utk yg memberi award
Dah tulis kat atas tadi

6 fav artist / singer / group
Maher Zain
Suju
DBSK
SNSD
Westlife
Backstreet Boys
(poyo je kan?)

Tag award pada 10 rakan blogger (ramainyaaaaa)
Cik Sitah
May
Aimie
IsmiNanie
Hantu Kuceng

Aku nak tag kat 5 orang je. Suka hati korang nak ambek ke tak award nih. Guwa takda paksa punya. Daa~~

Wednesday, November 3, 2010

Angan dan Berangan

Alangkah indahnya dunia ini sebijik Wonderland. Semuanya cantik-cantik. Semuanya magis. Semuanya menarik. Lepas tu ada ulat beluncas yang besar siap hisap cerut atas cendawan. Boleh berbual-bual..

Eh. Mengarut.

Apa yang bestnya kalau berbual dengan ulat beluncas??? Gilakah??? Lainlah kalau berbual dengan DongHae Oppa ~ Haha ~

Masa kecil-kecil dulu (sampai besar pun kadang-kadang), aku selalu berangan kan ke best kalau aku tinggal dalam hutan yang aman dan harmoni sebijik macam dalam cerita 'The Cave Of The Golden Rose'. Cerita ni sebenarnya adalah siri fantasi Itali. All about princesses, princes, witches,wizards dan haiwan-haiwan yang boleh bercakap. Dikeluarkan dalam tahun 1991 hingga 1996. Masa tu aku kecik-kecik lagi. Haruslah aku terpengaruh.


Tapi cerita tu memang superb. Pehh. Ada cendawan bercakap.
Angsa bercakap. Hutan dia pun macam taman bunga. Rumput stail rumput karpet. Kau boleh baring bergolek lagi. Bukan jenis hutan hujan tropika eh. Lepas tu ada sungai yang airnya jernih. Siap nyanyi-nyanyi tepi sungai ambik feeling. Heaven. Kalau aku kat tempat macam tu, haruslah aku yang jadi Fantaghiro. Puteri bongsu raja yang ada angsa magik. Agak-agak lapar je, "Angsa magik! Sila keluarkan Mekdi sekarang!"


Hahahaha ~ ~


Dan kalau dah ada puteri tu, mestilah ada puteranye, Romualdo. Hoho. Tapi kan aku macam lagi suka dekat lelaki yang jadi anak Black Queen tu iaitu Nicholas Rogers. Gorjessss okk???? Nama dalam drama, Tarabas. Aku pun tak pasti tang mana datangnya
gorjes dia tu. Mungkin takda sebab. Dia cuma hensem je. Err.

Dulu-dulu masa cerita ni tengah femes dekat tv, memang akulah yang pertama sekali bersila depan tv. Dan-dan nak start tu, aku pegi serbu dulu.
Best gilaaaa layan cerita ala-ala fantasi (tu asik berangan >.>).



(DongHae Oppa, Walau macam mana sekalipun, saya tetap suka dekat awak. Harhar..)

~ DongHae Oppa ~
He looks so dem gorjes even when he's sleep. *faint*

Monday, November 1, 2010

Memang aku emo

Oh. Malam ini sangatlah bosan aku rasa. Bila dah bosan-bosan, tercongok sorang-sorang ni aku mulalah nak emo tak tentu pasal. Laptop depan mata dengan kadar broadband yang sengal-sengal ubi speednye pun sudah tidak memberi efek pada aku. Paling tidak kalau sudah bosan sangat cam siput, aku online ym. Atau fb.

Tapi sekarang bukak fb pun sudah tak 'menyengat' jiwa raga aku lagi. Kadang-kadang tu lagi bosan adalah. Tengok menda yang sama je. Takda apa yang menarik ponnn. (Tapi ko bukak juga kannnn...muahahaha!). So, aku start plan B. Dengar lagu lak. Lagi-lagi skang tengah femes lagu Rossa yang baru tu. Aku pasang kat laptop sampai laptop tu mintak nyawa kat aku. Sampai petang dengar lagu yang sama je. Tiba-tiba feeling-feeling aku yang dalam klip video tu. Oh, series. Sebijik macam cerita aku dulu. *sigh*

Pesal semenjak dua menjak nih sume lagu yang kuar lagu sedey??? Saje je nak bagi aku emo lebey-lebey.

Tapi kalau aku fikir sampai kali yang ke-142, apa yang berlaku selama ini ada hikmahnya. Yelah, bila kau dah ditinggalkan orang yang paling kau sayang, baru kau tahu betapa tingginya nilai cinta tu kan? Baru kau nak tersentak, tersedar yang betapa bertuahnya kau pernah memilikinya. Tapi nasik sudah jadi bubur.

Tapi bila orang yang kau sayang tu tinggalkan kau sebab ada 'orang' (perempuan) lain, tak ke berbulu kau rasa?? Bayangkanlah bercinta 5 tahun (ni contoh aje), tiba-tiba si lelaki ni boleh lak membuat 'pengakuan' yang dia suka pada perempuan lain sebab blablabla....

Eh.

Rasa macam nak baling kasut okkkkkk????? Pengalaman aku dulu, dia siap cakap dalam phone aje. Aku bukan tersedak lagi. Terbisu terus. Dan-dan aku bagi je green light kat dia so that dia boleh bebas pergi dengan 'orang itu'(aku tak mau guna perempuan, sebab aku rasa low gila okk). Baik tak aku????? Siap aku lak yang mintak maaf (aku pun tak pasti kenapa aku yang mintak maaf) kat dia. Dem it. Tapi yang pastinya otak aku tak berapa nak center dah time tu (kejap je).

Siap-siap esoknya pergi kerja dah macam zombi. Tak tahu dah apa yang aku buat.

Expressionless.

Emo tak tentu pasal. Airmata begitu murah. Heh. Memang selalu rasa nak menyumpah. Tapi entah kenapa aku tak sampai hati. Mungkin sebab lama sangat aku sayang pada dia kot.

Aku langsung tak kontek balik pun dengan dia. Takat 2,3 mesej tanya kabar tu adalah (tu pun dia yang mesej). Aku dengar-dengar, satu hari lepas break dengan aku, tanpa rasa bersalah dia couple dengan 'orang itu'. Sia-sia je rasa bersalah aku pada dia kan??? Macam ci....

Huh. Karma.

Sunday, October 31, 2010

HaTi yAnG KaU saKiTi

jangan pernah katakan bahwa
cintamu hanyalah untukku
karna kini kau telah membaginya

* maafkan jika memang kini
harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai

** tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

reff:
ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya

ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

repeat *, **
repeat reff

ku menangis
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

Saturday, September 25, 2010

FeeLing UnWeLL..

Salam.

Oh, sangat lama tak jengah blog aku. Anyway aku tak sihat sangat. Asyik batuk-batuk, selesema, dengan panas badan. Sampai makan pun tak lalu. Semua menda yang aku telan rasa cam pasir. Takda taste langsung. Sudahnya dekat 3 hari aku tak jamah nasi. Masak je nasik tapi tak makan. Pembaziran sungguh! Sejak dua menjak demam ni, aku takde perasaan pun tengok makanan fevret aku. Dalam fridge ada je ayam. Tapi kalau aku goreng ayam tu pun, sure selera aku tak terbukak punya. Silap-silap kat situ jugak aku termuntah. Padahallll, adelah amat mustahil jika aku tak mau makan ayam jika sudah terhidang di depan mata. Sebab ayam goreng adalah kegemaran aku dari azali.

So, untuk menggantikan sumber karbohidrat yang tak boleh lalu kat tekak ni, maka dengan ini, aku buat air manis. Teh ke oren ke. Janji manis lah. At least boleh la jugak lalu kat tekak aku walaupun aku langsung tak boleh rasa air tu manis ke tak. Belasah jela labuu....

Tapi pasrah jela.....orang kata kan sakit itu penghapus dosa..Semoga cepatlah sembuh demam nih. Aku dah penat batuk tak berhenti-henti sampai nak terkeluar tekak nih..Doakan aku cepat baik ye..da~~

Thursday, August 26, 2010

SeRaBuT



Inilah meja saya yang berterabur since last week. Sekian terima kasih.


* tapi hari ni sudah better. Saya sempat kemas apa yang patut. >.>

Thursday, August 19, 2010

BadAk..

Salam.

Cemana puasa u olss?? Hope tak ada yang suke-suke ponteng tanpa sebab yee... hehe. Hari ni rasa penat 25 macam dekat ofis. Biasalah..kalau dah namanya kerja kan....pasrah jela walaupun rasa penat bergantang.

Aku nak story (wahhh...tetibe aku ada story kann), ada satu hari tu aku dengan cik reness pergi la jalan-jalan kat bazar Ramadan. Almaklumlah...jalan-jalan carik makanan. Kitorang memang suke buat lawatan rasmi ke gerai-gerai yang berderet itu. Kadang-kadang tu saje-saje je lalu depan gerai, tengok dari jauh je(bagus takk???). Belinye 1,2 jenis kueh je.

AKu bukan apa, kat umah aku memang tak ramai orang. Dulu-dulu masa duk ngan family dan adik-adiks yang bersusun, memang aku kena beli banyak-banyak. Itu pun time berbuke, sekali hadap je licinnn... SEkarang takat 2,3 orang je kat umah, kalau beli berdozen alamat ke tong sampahlah jawabnya. Tak kuasa aku melantak banyak-banyak (cehh..nak mengaku diri tak makan banyakkah??? haha..).

So kitaorang pun jalaaaann sampai kat satu gerai tu, yang jual ayam golek. Ayam dia kau, kalau tak tahan godaan harus aku beli jgak. Tapi mengenangkan ianya bakal menjadi satu pembaziran yang tidak berhemah, maka dengan ini aku tahan diri aku dari membelinye.

Tetibe aku nampak satu dulang tu bergoleks dengan kueh bulat-bulat yang dalamnya inti kelapa (aku rasa la), pastu kueh tu digoreng. DUlu tu memang fevret aku tuh..aku mula mencongak-congak apakah namanya kueh tersebut kan.

Lalu dengan bangganya aku menoleh pada cik reness,

"EHh...may, tu kueh BADAK BERENDAM kann???",

betul-betul masa aku cakap tu, sorang brader berdiri depan aku. Tanpa rasa bersalah beliau gelak kuat-kuat. Walaupun aku tak sure dia gelakkan apa (aku ataupun member dia), tapi aku tetap rasa seperti diri ini ditertawakan.

Maka aku pun berlalu dengan langkah paling ayu meninggalkan kawasan bazar tersebut bersama-sama cik reness yang terkekeh-kekeh gelakkan aku kat sebelah.

"Mana ada kueh badak berendam??? Bukan tu cucur badak ke??",kata cik reness.

AKu pun macam buat-buat pkir la kan...tapi alahai malunya aku sebagai rakyat Malaysia. Huhu...


Inilah rupa kueh cucur badak ye tuan-tuan dan puan-puan. Bukan BADAK BERENDAM..(ntah kenapa lah aku leh tersebut badak berendam @.@ haha..)

Wednesday, August 18, 2010

SeLamAT BerPuAsa To All mY DeaRies

Salam.

Yeayy....akhirnya dapat jugak update blog arini. Bz okeyyy 2,3 ari ni. Nak putus nafas buat kerja.(over seh ekzegeret citer) >.>

Anyway sebenarnya u ols aritu aku nak upload pics..Tapi tangguh punya tangguh maka dengan bangganya hari ni baru aku nak terkedek-kedek update. Hampes... Biasela komited sangat buat kerja. Apa boleh buat..hahaha...(iyo o jer..)

Sekarang bulan puasa, walaupun dah hari ke 8 tapi aku nak wish jugak pada kamu, kamu, kamu, dan semua kamu yang membaca ini, SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBARAK...SEMOGA KITA SAMA-SAMA DAPAT MENCARI SEBERAPA BANYAK PAHALA DI BULAN YANG MULIA INI. Dan aku juga nak memohon maaf pada semua yang kenal ataupun tidak...(walopon bukan raya lagi), mana lah tau aku ada tersalah kata ke kann..lagi2 untuk saudara pocoyo. Aku selalu sakat dia. Mintak maaflah adik, akak kamu ni memang gemar kacau kamu. Haha..

Aku nak upload gambar-gambar kamu sumer. Pada yang tidak tahu itu, masa kejadian adalah SEBELUM BULAN PUASA ye..sekian terima kasih.


Model aku ni sibuk duk makan dukong. Kan aku suh ko kutip byak2 kan????


Yang die nh tak cukup kat tanah, atas pokok pun dia sapu. Sket punya gigih..


Dalam hatinya berkata "pening gua..abeslaa dukong2 ku licinnn.."


Pusing-pusing dalam misi mencari dukong


Bukti yang 'pocoyo' sebat rambutan sekali


err...no komen. (dia memang suke wat gaya pelik2)


Ini adalah pokok dukong yg kami 'kerjakan'


'pocoyo' sedang melakukan pose ala nyah

Sekian...lain kali kalau aku rajin aku update lagik..daa~

Friday, July 30, 2010

SeJenaK..

Salam....

Harini memang aman damai, sejahtera je rasa bila opis daku yang punyaaaa.... wahahahaha. Si sitah siap dok gelak depan meja aku. Betapa takde kerjanya dak sitah nie...

Lalalala ~

Thursday, July 1, 2010

DiaRi SeoRang IsTeRi..MesTi BaCA

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.


"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.

Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.

Doakan Nisa.

Ikhlas dari
Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

kredit :http://morningstarapache.blogspot.com/

Wednesday, June 23, 2010

RenunGi HiDup Ini..

Terasa kebesaran-NYA yang Maha Memiliki langit dan bumi serta seluruh isinya..

Thursday, June 17, 2010

JuST WannA ShaRinG ThiS WiTh u guYS



OMG! Goalllll??????! Haha..~

MesTi Nak BuaT TajUk KeR???MalaS Aku NAk LayAnN.

Salam.

Tengah melepak di opis di samping kerja-kerja yang menimbun. Tapi aku tootaaaaap
cool dan anggun. Wahaha... RFI atas meja aku makin hari makin banyak lak. Bukan nak makin surut. Hish.

Tu nak kena masukkan dalam sistem, tapi aku yang rajin nih tak buat-buat jugak. Bukan apa.. Nak masuk sistem mesti ada aura kerajinan tahap mentibang laut yang tinggi (lama gila seh aku tak bukak sistem). Next time aku kena tambah lagi modul untuk Rebound Hammer. Waahh..and when the time comes, aku akan start jadi New York statue.

Termenung berjam-jam tak bergerak untuk fikir algorithm sistem.

Sekarang aku bukan sekadar jadi sistem developer, tapi rasa-rasanya aku dah boleh jadi kaunselor. Sebab aku dah jadik kaunselor tak bertauliah untuk seorang member aku iaitu cik TEEETTTTT! Haha....sorry for 'scolding' you last time. I'm not mad, that's just my advices to you dear.

Wahh...tibe-tibe jadi doktor cinta (poyo). Diri aku sendiri pun tak terubat. Tapi sekarang aku feeling better.^-^

Well...cik TEEETTTTT! I already update my blog. Puas ati...? hehe..Sori gurl, aku tak boleh nak tulis panjang-panjang. Nanti jadi merapu.


Sumpah.Takde idea.

Saturday, June 12, 2010

PerBeZAaN LelakI & PereMpuaN

PERBEZAAN ANTARA LELAKI & WANITA

Berikut ini disenaraikan beberapa perbezaan yang perlu kita ambil tahu dan faham supaya kita dapat bertolak ansur antara satu sama lain.
——————————————————————————————-
* Wanita menarik nafas lebih kerap daripada lelaki, manakala lelaki menarik nafas lebih dalam daripada wanita.

* Sistem badan lelaki dan wanita pun tidak sama. Lelaki lebih banyak memerlukan oksigen berbanding wanita supaya mereka dapat menukarnya menjadi tenaga.

* Kulit lelaki lebih kasar, kulit perempuan lebih halus.

* Perempuan lebih halus suara berbanding lelaki yang kasar dan besar suaranya.

* Lelaki memiliki tulang anggota yang lebih panjang berbanding wanita. Tulang wanita bukan sekadar lebih kecil malah susunannya berbeza disebabkan wanita diciptakan Tuhan dengan struktur tubuh bagi melahirkan anak.

* Demikian juga pada segi psikologi, wanita secara umum lebih bersikap mudah mengikut kata hati, lebih berminat kepada cinta dan kasih sayang dan hubungan perasaan.

* Apabila mengamati benda, kedua-duanya juga berbeza. Lelaki lebih menggunakan pengamatan tumpuan. Manakala wanita menggunakan lebih pengamatan luas dan membesar. Pengamatan lelaki ibarat cahaya laser yang menumpu kepada sesuatu objek. Manakala, pengamatan wanita ibarat lampu suluh, yang membuka; menampakkan banyak benda;

* Wanita mahu mengambil tahu semua perkara. Daripada perkara kecil sehingga perkara besar. Sementara lelaki hanya menumpukan kepada matlamat utama.

* Cuba perhatikan kepada wanita, apa yang mereka bawa apabila berjalan keluar rumah. Tengok sahaja pada beg tangan mereka. Lebih besar daripada lelaki.

* Lelaki membawa beg kecil sahaja. Di dalamnya hanya ada lesen kenderaan, duit ,surat-surat penting dan kad kredit bank.

* Dalam beg tangan wanita semuanya ada. Di dalam beg tangan perempuan ada dompet duit, kad kredit, buku bank, buku cek, ada alatan make-up, cermin, sikat rambut, tisu muka, pengetip kuku, kunci, pen, pensel, ubat sakit kepala, gambar suami, gambar anak, cermin mata hitam, buku telefon, tuala ehem.. ehemm…dan macam-macam lagi.

* Kenapa sedemikian dilakukan oleh wanita? Jawabnya kerana wanita memikirkan pelbagai kemungkinan perkara yang boleh berlaku. Mereka lebih peka, apabila sesuatu terjadi, persediaan sudah pun dilakukan. Ini bermakna pemikiran dan penumpuan wanita lebih lebar.

* Pada lelaki, cukup dengan lesen memandu dan duit. Sebab mereka mahu sampai ke matlamat. Duit untuk membeli. Lesen memandu supaya selamat daripada disoal polis.

* Demikianlah perbezaan yang wujud antara lelaki dan wanita. Kerana itu, tidak hairan apabila suami isteri ini melihat banyak perkara secara berbeza. Urusan-urusan rumah tangga kadang-kadang ditangani secara berbeza.

* Contohnya, suami isteri yang kedua-duanya bekerja, mereka terpaksa keluar dari rumah awal pagi. Dalam banyak hal, wanita bekerja yang paling kerap bersungut. Suaminya, apabila keluar sahaja dari rumah, yang dibawa hanya kunci kereta, masuk dalam kereta dan hidupkan enjin, kemudian tunggu isteri. Matlamat nya ialah hanya mahu ke pejabat.

* Manakala si isteri, memikirkan apa yang anak bawa ke sekolah, baju di ampaian siapa hendak ambil, anak belum pakai baju lagi, anak belum makan lagi. Kalau bolehnya, dia mahu memikirkan semua benda, kerana padanya, apabila sesuatu terjadi, bagaimana kesudahannya? Biar lewat ke tempat kerja, asalkan semuanya beres.

* Apabila si suami dan si isteri ke kompleks membeli belah. Si isteri, apabila masuk sahaja ke pusat membeli belah dia melihat banyak benda dahulu, satu persatu, perlahan-lahan, dari atas ke bawah, kain ini dipegang, diperhatikan dieselkan. Kemudian pegang pula kain lain, selepas berjam-jam barulah dibuat pilihan membeli. Pendek kata, si suami yang menjadi pengikut setia mudah bosan.

* Bagi lelaki apabila hendak membeli sesuatu, terus dituju ke tempat yang ingin dibeli dan membeli. Membeli belah pada lelaki tidak mengambil masa yang lama seperti perempuan.

* Contoh-contoh tersebut menunjukkan wanita mengamati sesuatu berbeza daripada lelaki. Sebab itu, jangan bergaduh selepas membeli belah, jangan bergaduh ketika mahu ke tempat kerja.

* Si isteri jangan putus asa melihat si suami, apabila keluar sahaja dari rumah terus masuk kereta.Tanpa mengangkat botol susu anak, kain lampin anak, dan berbagai lagi untuk dibawa ke rumah pengasuh.

* Akuilah kita berbeza. Perbezaan bukan untuk bermusuh, sebaliknya bagi saling membantu dan berkasih sayang. Kerana kita berbeza, kita lebih berkasih sayang.

* Jangan disebabkan perbezaan pada cara berkasih sayang antara lelaki dengan seorang wanita, maka timbul krisis rumah tangga berpuluh tahun. Tentulah kerana perbezaan yang ada antara kita itu, maka kita lebih berkasih sayang. Kerana itu, kita berbeza supaya saling sayang menyayangi.

Wallahu'alam.

- Kredit : B'Jue Corner : http://bjue.blogspot.com/

Tuesday, May 25, 2010

I HaTe It WhEN I FeeL SaD

It's sad...
How people you know,
Become people you knew,
When you can walk right past,
Someone like they were
Never a big part of your life.
How you used to be able to
Talk for hours and
How now you can
Barely even look at them
It's sad how times change!

Thursday, May 13, 2010

BaHaGia..

Memang best kalau kita duk melepak.
Lagi-lagi melepak sambil online.
Facebook, Yahoo, Blog je yang nampak.
Sampai tak tahu nak buat keja lain.

Memang bahagia bila kita bebas buat apa saja.
Nak makan, minum, tido pun tak apa.
Nak mengulor tak ada siapa nak menjaja.
Macam ejat la, pantang lepa.

Memang syok kalau takda yang mandor.
Sebab bila takda mandor sumer tertido.
Bukanlah sume, cuma zainul je yang tido.
Tu pun lepas dia ngan ejat gado.

Memang seronok kalau hidup ada seseorang.
Kerana mungkin kerana seseorang kita berjaya.
walaupun tak bermakna di mata orang.
Tapi tetap bererti di hati si dia.

Memang perit bila dikhianati.
Lebih-lebih lagi oleh orang yang disayangi.
Tapi jangan kita pendam di hati.
Kerana mungkin dia bukan untuk dimiliki.

Memang lumrah hidup ada pahit, masam, maung, manis.
Kerana kalau hidup tiada rasa, mesti tak ceria.
Tapi mana yang pahit itu janganlah dihakis.
Kadang-kadang kepahitan menjadi tiket hidup yang gembira.

Memang best dapat makan mi kari.
Tak mi kari, mi bandung pun takpe.
Wahai adik-adikku , i'm so very sori.
Pantun ni sekadar untuk bergurau dan suka-suka ajeeee.


Peace. No war.



daaa ~

Tuesday, May 4, 2010

HoW I SPeNd My MonEy In JuST 2 HouRs?

Salam.

Aku sakit kepala nih(tapi boleh lak blogging). Sudah telan panadol 2 biji tadi then sambung kerja. Minggu lepas dah demam, minggu nih rasa cam nak demam lagi. Pekess? Redha jela.. Sesungguhnya sakit tu boleh menghapuskan dosa2 kecil. Cheeewahh.L0L

Last week, aku pergi Rompin dengan family. Ini memang kegiatan mandatori setiap hujung minggu kami. Tak tahulah apa yang best sangat pergi Rompin. Tapi pada aku,Rompin best hanya pada hari ahad sahaja, pasal ada pasar lambak a.k.a pasar borong. Aku ni, semua tempat yang ada pasar lambak time aku terjah tu, automatik tempat tu jadik best. Kadang-kadang tu takde niat pun nak shopping ke apa. Suka cuci-cuci mata je tengok barang murah tahap menggila. Bila tengok barang murah ni mulalah rasa nak shopping merasuk. Maka larilah bajet aku pada bulan itu.

Motif utama aku, nak cari baju untuk my mum. Kain baju dah beli, pastu nak tempah ikut pesen yang sekarang tu pulak..Ntah apa nama pesen tu pun aku tak tahu,yang kat tangan gelembung-gelembung tu kan. Kitorang pun jalan la sepanjang-panjang kedai yang berderet tu. Nampak sehelai baju yang mak aku sebut tu, tapi tinggal sehelai tu je. Mahal lak tu. Dah tinggal sehelai tu jual tak agak-agak. Aku pun tarik mak aku pegi kedai lain. Ada banyak yang mak aku tak berkenan. Last-last bukan beli baju mak aku, aku belikan baju raya lak tuk adik aku. Dapat la sepasang baju 45 hengget je. Lepas tawar-menawar. Baju die memang gempak cantek kauuu... Baju siap,beli harga tak sampai RM50. Berbaloi-baloiii.....

Dah lepas sebat baju, jalan-jalan lagi. Jumpa lak kedai ubat mata,telinga, hidung yang macam permata hijrah tu. Ntah apa nama die aku pun ingat-ingat lupa. Cam ada Ainun2 gitu..Mak aku beriya-iya cerita kat aku ubat nih bagus la apa sume. Kira 4 dalam satu la pasal satu botol tu ko boleh letak kat mata, hidung, telinga dengan mulut, untuk sapa yang ada ulser tu. Mak aku nih kalau die dah berdegor-degor canang tu, paham-paham sajela. Bak kata Nabil, Lu Pikirla Sendiri. Aku tak boleh kalau mak aku dah sebut-sebut nak something, memang last-last something tu aku beli jugak(kalau mampu la). Aku usha seller ubat tu dekat setengah jam, tanya itu ini. Cara nak pakai sumelah kan. Kang beli-beli, pakai salah, tak guna jugak.. Dah macam ok tu, sebat sebotol. Bagi mak aku. Maka automatik, melayang lagi duet aku 70 hengget. Terbakar gak kocek aku haritu. Mak aku punye pasal, tak kisahla.

Dah sebat ubat, takkan nak balik kan? Kedai ade doploh lagi yang tak dilawati. Justeru itu, haruslah kita jalan lagi. Sempat la sebat seluar sehelai, baju untuk adik aku 2 helai, buah mempelam sekilo.. Betul-betul shopping sakan namanya. Panas-panas pun kitorang mentennn je jalan. Balik dari pasar lambak, mak aku cakap ade sale lak kat Tunas Manje. Ahad tu last day sale. Aku tau dahhh die tengah citer pasal bawang yang 4 hengget je sekampit besar tu. Memang jimat gila la. Mohh la pulak aku pegi Tunas Manje. Bila dah sampai bukan bawang je mak aku sebat, siap sebat dengan milo, susu cair, susu tepung bagai. Aku redha jela membayar kat kaunter.
Kalau nak berbelanja mende-mende yang bermanfaat aku tak kisah, jangan mende-mende yang mengarut-ngarut, mende tu dah bersepah kat umah tak tau nak baling ikut mana, ko nak beli lagi mende tu. Memang aku dengan tanpa ragu-ragu lagi reject proposal nak berbelanje.

Pastu, balik umah. Poket pun dah kempis. Congak-congak dekat RM200 abes haritu je. Entah sapalah yang cakap 'nak tengok-tengok ajee...' kat Rompin.


Haah. Memang TENGOK-TENGOK AJE. TENGOK PASTU BELI.

p/s: Pics adalah hiasan semata-mata.

Friday, April 30, 2010

WaLi Band - HArGa DiRiku

Di dirimu aku menemukan
Yang mencintaiku
Yang menyayangiku
Di dirimu aku ketakutan
Kau biarkanku
Kau tinggalkanku

Reff:
Bila kamu tak lagi denganku
Ku tak tahu apa ‘tuk jalani hidupku
Bila memang kau pergi dariku
Ku tak ada lagi di dunia ini

Mengertikah kau siang malamku
Dan tangis tawaku
Kau semua hidupku
Pandang aku pandanglah hatiku
Aku tak mampu melangkah tanpamu

Back to Reff

Bukan ku tak punya harga diri
Tapi dirimu begitu berarti
Kaulah nafasku engkau harga diriku
Mengerti aku….

Back to Reff

yEaYy...



Pagi yang tenang ~~

Hari yang best pasal sok cuti and ada pasar lambak.
Motippp????

-No TiTle-

Salam.

Aku tak sihat sebenarnya nih. Nasib baik audit semalam okey je, aku backup2 dari belakang je. Banyak serve minuman and makanan je kat tetamu. Hahaha.... Nasib baik la aku boleh jalan and angkat2 barang lagi. Jangan pengsan sudaaaaa..... =D Aku tak pernah cite pasal budak-budak opis aku kan?(macamkan ade org kisah???!)Aku kat opis bekerja dengan 2 PC.Actually 1 PC,1 lagi laptop. Sampai opis setiap pagi selalunye 2 objek ni aku on dulu. Buat sistem kat laptop, buat kerja opis yang lain2 kat PC. Aku malas nak buat sistem kat PC sebab aku tak boley nak bawak balik sistem buat kat umah. Pastu pendrive aku lak kena makan virus. Caiittt.

ni laptop aku

ni PC opis

Papehal laptop memang aku dahulukan kalau nak buat kerja. PC kena virus xpe, laptop kena virus jangaannnn...nyawa kedua nih. Ngee ~~ Kat opis aku memang setiap hari, setiap saat happening. Macam ade parti dalam tu walaupun dalam keadaan senyap. Gelak ,gelak jugak. Kerja totaappp jalan. Kitorang memang selalu gumbira sambil bekerja sebab ada satu manusia naga (dia kata dia adalah sekor naga, kadang2 katak)kat opis tu.

Inilah ejat nagaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.


Sikit punye gigih aku edit pic budak naga nih. Orang-orang opis aku (especially konsultant) kata, aku dengan ejat naga adik-beradik. Harusssssssssssslah aku rajin edit pic adik aku kan?? Muahahaha... Adik aku nih suke buat lawak sengal dengan gua. (tetibe brutal ko.)Asal lalu depan mata aku je, die mulalah meroyan. Cakap kalu tak kasik aku gelak,tak sah. Aku yang demam-demam ni pun, boley ketawa sampai nk semput dengan budak nih. Haaiiii..................



Ni semua koleksi 'adik' aku a.k.a ejat.

Masa die dapat idea cemana nak sebat mi tanpa diketahui bos


Gaya tipikal bila dia berlagak ayam


err....nih adik aku jugak. Len kali aku wat entry len khas untuk dia lak. Daaa ~~


Peace. No war.

Saturday, April 24, 2010

ToDAy Is SaTurDay..

Salam. ~

Wah, tetibe banyak je masa aku nak berblog kan? Haritu gila bz tahap tenuk, tapi disebabkan hari ini hari sabtu maka dengan ini saya memerdekakan diri dari kerja (walopun tadi terbabas wat keje opis jgak kat umah). Bukan nak kata aku rajin eh. Tolong sikitt..ini memang habit aku dari dulu. Siang malam asik duk teringat kerja. Selagi tak siap camtu la citernye. Tu pasallah ex aku larik. Mungkin pasal tabiat aku ni dia lari kot?? (Padahal ex tu memang dah sangkut kat pempuan len. Pehal???)Tak kisahlah cemana pun, aku tak simpan dalam hati. Carilah apa yang kau nak cari.


Ok. Terkeluar tajuk.


Oleh sebab nak elak aku terhingat-hingat kat keje yang tak pernah siap itu, maka aku telah mengambil inisiatif untuk buat-buat sibuk dengan blog. Bayar qadak (eh, betul ke eja tu. Janji bunyi samerr) sebab abaikan blog aku ni lama sangat. Aku pun dah naik sebu tengok header yang sameeeee je bertahun. Kasi mekap sikit dengan i-pod. Letak lagu-lagu yang boleh layan dengan pale aku. Barulah aku rase feeling sikit nak menatap blog aku lama-lama (ecee...tak jgak ko hapdet blog ko yerr..). =p

Kadang-kadang bila duduk tak buat apa-apa, aku mulalah nak ingat mende yang lepas-lepas. Kadang-kadang tu tetibe je rasa nak menangis. Emo betulll. Dah 5 bulan mende tu lepas, tapi aku tak habis merana lagi. Kelakar pun ada. Kadang-kadang rasa nak menyumpah seranah, tapi aku tahan kat tekak aje. Tak sampai hati menyumpah-seranahkan manusia yang pernah ada dalam hati. Last-last, aku hanya mampu redha je.


Atau last effort, carik je pengganti. Heh... Kerjaaaa je memanjang, bilanye nak mencari???? Ada sesaper nak tolong aku??? Haha...Poyo.


Bukan tak boleh lepas mende lama, tapi sendiri yang teringat-ingat. Ala-ala lagu Aliyah - Tak Mungkin Kerna Sayang. Haha.. Aku memang dah lama lepaskan dia. Pehal lak aku terrrsentimental lak malam nie???? Oh, mintak-mintaklah 'dia' tak baca blog aku ni.





$%&^*&^$#&....tak nak tensen, tapi cite pasal manusia ni lak. Hampagasss...


~k la my dear frens, out dulu. Nak gi kombar dapur lak. Hehe..

Friday, April 23, 2010

YiPPiEEee...!

Salam ~

Dah sebulan aku tak hapdet blog aku. Dah bersarang dah labah-labah, kura-kura, lelabi sume dalam nih. Hampeh.. Now, takdela bz sangat, sebab sistem dah 94% siap, tinggal suro orang lengkapkan data-data dalam database je. Cam nak gila aku pulun siang malam.
(kununn...)



Minggu depan lak ada audit. Ha, canteekkk...sesangatlah. Masing-masing mulalah cam kena sampuk, nak meroyan. Hapdet fail-fail, surat-surat, konkrit sumelah. Dengan aku-aku sekali meroyan. Selagi tak abes audit, selagi tu tak boley nak lepas sistem. Pulak kena make sure sistem up without errors. Memang canteekkk...adeh.

Budak opis aku balik-balik suro aku ambik cuti. Tengok aku cam dah tak betul je kehulu-kehilir dengan fail and sistem. Adakah aku suda weng??? Hahaha...(dak tu saje nak sabotaj aku la tuh. Kalu aku cuti bolely la die makan pisang goreng tanpa aku??caitttt..i knew itt. Suke ati aku je wat teori.)

Hujung minggu ni aku nak rileks kan pale hotak la pulak. Naik berasap dah CPU dalam nih. Bahaya nih. Aku belum kawen lagi, pakwe pun takde, kang weng sapa nak jawabbb???
Oh tidakkk....sebelum weng baik kita jangan overdose working.^-^
Agenda hujung minggu belum pkir lagi, tapi takpelah idea itu selalu memang akan tiba sendiri. hehe....



....

...

...


--- > Waaarghhh.....balik-balik pkir audit. Tensen beta.T-T

Friday, February 26, 2010

NoTis : SaYa SanGaT Bz....

Salam..

First of all, aku nak mintak maaf kat member-member aku yang dok mesej or calling2 tapi aku tak angkat. Bukan aku sengaja tak angkat, tapi asal ko tepon je aku mesti kat tempat len, maka bernyanyi-nyanyilah tepon aku itu keseorangan. Minta maaflah Kojah ya... tapi aku dah wish kannn? And thanks alot becoz ko sudi nak call aku. Hehe..

Semenjak 2 menjak ni aku sibuk ala-ala tahap tapir la jugak..henpon pun aku jarang-jarang pegang. Kecian kat Cik Isnanie yang selalu menghapdate info Hyde-sama kat aku. Sori Cik Isnanie...sy baca segala email and mesej yang anda berikan, jangan risau. Cuma tak sempat nak buat feedback kat Cik Isnanie..Rase seperti aku telah 'membelakangkan' dunia KPop and JRock lakk..waaaa.......gomen nasai Hyde-samaaaaaaaa!!!

Ini pun aku cuba carik masa untuk update blog kesayangan aku nih pasal taknak member-member aku pkir 'dak nih berlagak gilerrrr taknak update blog seehhhh'. Bukan aku taknak hapdet ye tuan-tuan dan puan-puan..cuma masa tak mengizinkan aku mencoret lama-lama kat sini. Cewaahhhh..

So far, tak ada yang menarik pun nak cerita. Yang ada cuma kesibukan dengan kerja buat sistem. Takkan nak cerita pasal sistem lak kan kat sinii?? Kang 3 hari 3 malam pon tak abess....

Oklah...aku bila start menulis, startlah jugak merapu yang bukan-bukan..hehe..see you next tyme ye..Illalliqa'!

Thursday, January 21, 2010

kEkAsiH YAng TaK DiaNggAp

aku mentari tapi tak menghangatkanmu
aku pelangi tak memberi warna di hidupmu
aku sang bulan tak menerangi malammu
aku lah bintang yg hilang ditelan kegelapan

selalu itu yg kau ucapkan padaku



reff:


sebagai kekasih yg tak dianggap
aku hanya bisa mencoba mengalah
menahan setiap amarah

aku sang bulan tak menerangi malammu
aku lah bintang yg hilang ditelan kegelapan



repeat reff



sebagai kekasih yg tak dianggap
aku hanya bisa mencoba bersabar
ku yakin kau kan berubah

Sunday, January 17, 2010

ThE FiRsT

Salam....................

Gembiranya dapat menulis lagi. Tak ada apa yang menarik untuk diceritakan. Cuma aku sendiri rase gian nak update blog. ^ - ^ Alhamdulillah... hidup bertambah ceria, gembira dan bermakna. Insya Allah..

Sekarang rutin hidup dah sedikit berubah. Dulu pegi kerja, jumpa kawan-kawan, buat kerja (yang memang best), balik rumah, tido dan seterusnya. Sekarang tempat kerja dah lain, pegi kerja tapi feeling dekat putrajaya tak padam lagi. Waahh.........rindu tak tertahan dah kat putrajaya, rindu JP, rindu Presint 11, rindu Alamanda, rindu ex-housemates especially Kerol (sila bersangka baik ya, Kerol yang dinyatakan adalah seorang perempuan). Kerol nih housemate yang paling aku rapat waktu 7 bulan duk sana. Sebabnya kami sama2 tak ada kereta (al-maklumlah belum masa nak beli keta), so kami banyak la melepak kat rumah sama2, tengok tv sama2, sembang sama2. Takkan aku tengok kau, kau tengok aku je kann.. maka haruslah kita bergosip-gosip gitu..Rindu betul.

Kerol, kalau kau rajin baca blog aku nih, meh aku nak bagitau, rajin -rajinkanlah diri anda turun jb yee...

Okayla, sok nak keje. Kena tido awal. Tata...gudnite!


P.S: Aku buat-buat rajin je update blog.