Thursday, August 19, 2010

BadAk..

Salam.

Cemana puasa u olss?? Hope tak ada yang suke-suke ponteng tanpa sebab yee... hehe. Hari ni rasa penat 25 macam dekat ofis. Biasalah..kalau dah namanya kerja kan....pasrah jela walaupun rasa penat bergantang.

Aku nak story (wahhh...tetibe aku ada story kann), ada satu hari tu aku dengan cik reness pergi la jalan-jalan kat bazar Ramadan. Almaklumlah...jalan-jalan carik makanan. Kitorang memang suke buat lawatan rasmi ke gerai-gerai yang berderet itu. Kadang-kadang tu saje-saje je lalu depan gerai, tengok dari jauh je(bagus takk???). Belinye 1,2 jenis kueh je.

AKu bukan apa, kat umah aku memang tak ramai orang. Dulu-dulu masa duk ngan family dan adik-adiks yang bersusun, memang aku kena beli banyak-banyak. Itu pun time berbuke, sekali hadap je licinnn... SEkarang takat 2,3 orang je kat umah, kalau beli berdozen alamat ke tong sampahlah jawabnya. Tak kuasa aku melantak banyak-banyak (cehh..nak mengaku diri tak makan banyakkah??? haha..).

So kitaorang pun jalaaaann sampai kat satu gerai tu, yang jual ayam golek. Ayam dia kau, kalau tak tahan godaan harus aku beli jgak. Tapi mengenangkan ianya bakal menjadi satu pembaziran yang tidak berhemah, maka dengan ini aku tahan diri aku dari membelinye.

Tetibe aku nampak satu dulang tu bergoleks dengan kueh bulat-bulat yang dalamnya inti kelapa (aku rasa la), pastu kueh tu digoreng. DUlu tu memang fevret aku tuh..aku mula mencongak-congak apakah namanya kueh tersebut kan.

Lalu dengan bangganya aku menoleh pada cik reness,

"EHh...may, tu kueh BADAK BERENDAM kann???",

betul-betul masa aku cakap tu, sorang brader berdiri depan aku. Tanpa rasa bersalah beliau gelak kuat-kuat. Walaupun aku tak sure dia gelakkan apa (aku ataupun member dia), tapi aku tetap rasa seperti diri ini ditertawakan.

Maka aku pun berlalu dengan langkah paling ayu meninggalkan kawasan bazar tersebut bersama-sama cik reness yang terkekeh-kekeh gelakkan aku kat sebelah.

"Mana ada kueh badak berendam??? Bukan tu cucur badak ke??",kata cik reness.

AKu pun macam buat-buat pkir la kan...tapi alahai malunya aku sebagai rakyat Malaysia. Huhu...


Inilah rupa kueh cucur badak ye tuan-tuan dan puan-puan. Bukan BADAK BERENDAM..(ntah kenapa lah aku leh tersebut badak berendam @.@ haha..)

8 comments:

miss melati said...

hahaha.... ko la badak berendam yg dimaksudkan itu....

CoOkiE MoNSter said...

ai.......mgutuk nampak??? kurang pahala tau kutuk orang bulan poser..hehe

is-nanie said...

hahahahahahhahahahaha~
rofl..
penat gelak weh bace citer kamu nih cik kuki...
hahhahahahahahhahaha~ (sambung gelak lg)

CoOkiE MoNSter said...

=.=!

btul2 tak ingat apa nama kueh tu. ingat badak2 je... sekali hambek kau badak berendam. cik reness siap tanya,

"ada macam rupe badak berendam ke??"

"errr...ok. TAKDE.adeh.." =.=!

tapi kueh kan leh mcm2 nama??->ayat mendefend diri. haha...XD

is-nanie said...

eh cik kuki...
mmg ade kuih badak berendam la..

http://www.ciksembang.com/resipi-kuih-badak-berendam/

http://www.mindarakyat.com/v1/modules.php?name=News&file=article&sid=2564

Cuma cik kuki salah kuih je.. ^^

Anonymous said...

hahahahaha...same juhak xkenak kue..hahhahahahah..si cucur ni pn ai...

* Renessmay * said...

hehehe....x pe la cik cookie....jnji ad sound badak2 kat blakang die..hihihi...

CoOkiE MoNSter said...

itulah psal...janji ada badak2 (sedapkan ati sdrik pasai tak tau nama kueh..=.=)