Thursday, July 16, 2009

BasUh TelUr SebElum GuNA wEhh..




Aku baru dapat e-mail dpd sorang kawan tentang isu telur ayam ni

Senang2 aku copy-paste je la email die, maleh aku nak edit2. At first aku bace je, ingat nak forward2 cmtuh je, tp aku rase lg baik kalu publish kat blog terus. Lagi senanggg....sume leh bace.

Ni email die,
"Dulu pernah sekali heboh pasal kulit telur ayam yg kotor sbb terkena taik2 ayam termasuk dlm roti canai yg kita makan.

sekrang ni pulak anjing yg dibela tidur dekat telur yg disimpan sbg stok sblm dijual kpd orang ramai....tp apa yg pasti, taukei telur tu "cha ya nun alif"

so, berhati-hati lah kawan2 sekalian ya...


Ha ayah aku marah giler kalo masukkan telur dlm peti ais x basuh.... p/s org yg jual roti canai, or roti telur, amik dari papan terus
pecahkan kat roti.eee geli akuuuuuuuuu. ..

Sebab tu lah bila beli telur kita kena basuh..

This week, aku ade pegi Kpg Melayu Subang. Kami melawat premis sebuah syarikat pengedar telur ayam, telur masin
dan telur puyuh di Kpg Melayu Subang.. Untuk makluman, depa ni pemborong telur dimana telur-telur tersebut dibeli dari 'farm' dan dijual semula kepada pelanggan-pelanggan 'perniagaan' iaitu
restoran-restoran dan kedai-kedai runcit.

Findings Apa yang menariknya?
Kami dapati senarai pelangggannya meliputi kedai makan chinese, restoran mamak dan restoran melayu.
Distribution depa menganjur dari Sg. Buloh sampailah ke Shah Alam.

Apa yang lagi menarik?
Ya... best betul tengok beberapa ekor anjing bergelimpangan tidur (mungkin penat kot malam tadi depa sentri jaga gudang) dicelah-celah kawanan telur tersebut....

Kesimpulan
Aku rasa loya nak makan kat kedai....kedai makanan termasuk Shah Alam pun ade yang ambil dari pemborong ni... emmm sedapnya sehingga menjilat siku....Orang boleh kata, la... bila kita makan roti telur ke, lauk
telur ke, kan telur tu tak payah sembelih...lagipun mana nampak najis? Tak nampak PONNNNN !!!! So, apa ada hal!

Penutup
Dulu aku sensitif pasal kes

1. Telur tak basuh bergelumang taik ayam

2. Telur dibilas-rendam pakai air satu besen sahaja...(cara salah menyucikan najis menurut feqh) Kini tambah lagi satu...

3. Telur dijilat anjing dan bergelumang hama anjing... emmm..gorengpon sodap!
Kawan aku merangkap jurufoto ada menegur owner ni pasal anjing ni tak patut la melepak dengan telur-telur tu... Jawapan owner: Tarak!!! ini anjing tarak jilat itu telur, makan pun tarak... Memang la apek oi.....Masalahnya, aku nampak menatang anjing-anjing ni suka jalan hidu sana hidu sini dan moncong hidungnya yang basah tu menyentuh setiap objek yang dihidu....memang sedap sebagai penambah perisa masakan telur.

Moral of the story
Terpulang kepada diri masing-masing, tapi sila berhati-hati dan meneliti bila nak makan kat kedai makan.Aku fed up makin hari makin banyak isu taharah pasal kedai makan terserlah... no wonder umat Islam hari ni bukan main
keras hatinya...disebabkan yang masuk ke dalam perut pun macam-macam jenis ingredient gamaknya.

Mungkin elok kita masak sendiri di rumah dengan telur-telur yang dibeli di pasaraya besar, sebab telur ni direct dari farm bukan dari pemborong.Itu pun kalau gudang depa tak guarded by canines.

AKU RASA DAH SAMPAI TAHAP SERUAN WAJIB NI, ORANG ISLAM MESTI MENGAMBIL TANGUNGJAWAB MENGELUARKAN DAN MEMPROSES MAKANAN UNTUK UMAT ISLAM, BUKAN MENGHARAPKAN ORANG LAIN PRODUCE.


Wallahualam…. "

Aku seriau nak mkan kat kdai2 skang nh. Kdg2 depa masak wat ckup syarat je, sayor xbasuh, telur pon xbasuh, ntah2 tangan pon sameee xbasuh nk masak. Pastu pegang mcm2..

Uikss..

3 comments:

kojah said...

adoiiiiiii goli plak!!

+akufobia+ said...

masakmasakmasak.jom belajar masak.

CoOkiE MoNSter said...

kojah ~
memang goli yg amat sangattt!

+akufobia+ ~
masak lagi jimat duwet. so, marila kita ramei2 masak iyo?