Tuesday, August 11, 2009

KaLu NgAntUk SaNgaT...


Salam. Salam muhibah.

Selamat hari Selasa. Bak kata Abg Jamshid. Hehe..rindulak kat ex-opismate (ntah baper kali nak sebut).

Semalam aku tido kul 10.30 mlm. Letih punye pasal sebab semalam ujan lebat-selebat-lebattnyeer. Ape kaitan ujan lebat ngan letih eh? Tak de kaitan pon. Haha...aku tipu. Memang ade kaitan.

Disebabkan aku ngan mis antah nek bas, kitorang kenala rush2 kejar bas. Memula tu dari lobi ingat nak gamble je meredah ujan lebat tp sebab ada kilat, aku takot la pulak. Ngeri beb. So, payung aku tutup balik. Termenung kat lobi tu dekat setengah jam sambil pkir algorithm sistem. Tunggu punya tunggu bukan makin slow tapi makin lebat. Orang kate kalu hujan jgn merungut. Hujan itu rahmat. Cepat2 aku beristighfar, tak jadi meroyan.

Tunggu la lagi.

Duk kat setengah jam baru nak timbul idea seberang ikut SPA. Mis Antah ikut jer, die xkisah. Jalan sampai kat pintu pagar luar, separa lencun gak baju aku. Payung aku xdapat memberikan perlindungan maksima. Ngan kilat2 lagi. Jalan pon tersekat2, nak je aku cabut sandal heel tu, jalan kaki ayam. Tapi kang mencemarkan kreadibiliti lak kannn. So, teruskan jalan. Menapak cam biase la, jauh gak.Memang semalam kesabaran tahap 8.

Nasib bek tunggu kat bas stop tu xlama. Ada la bas 400 dtg, punyer la syukur aku. Rasa xsabar nak balik, mandi, sambung balik keje sistem. Dengan baju ala-ala lencun tu, dpat gak duduk. Free je mandi.

Sampai umah dah dkat kul 7. Hari paling lambat kot kitorang balik. Keletang keletung segala nak masak lak. Hade...tapi kena la masak. Kang kalu lapo memalam takot meroyan beramai2 lakk. Setel la.

Pukul dalam area 8.30 gtu, dah mkan, gsok baju sumer, ingat nak wat sistem. Bukak la laptop. Tak sampai 5 minit, nguap 15 kali. Takpe. Bukak lak Witch Yoo Hee, inisiatif kalu rase ngantuk. Tapi nguap lagi 25 kali. Tak bole jadik,aku used up banyak tenaga ke masa ujan tadi?

Last2 turn off laptop. Tido.

Masa tu jam baru 10.30 malam.

Sampai pagi nih, still ade belen2 ngantuk semalam. Wahlaweh..aku ade search kat tenet. Suke2.

Kalu ngantuk, wat ni :

1. picit jerawat

2. pijak semut api

3. ambil tukul, ketuk jari (nescaya terus menangis sambil berjari biru... salah satu cara utk menggantikan warna inai merah di jari)

4. kalau tersengguk masa buat keje, selerakkan paku kat atas meja... mesti tak berani nak tersengguk.. takut muka kene cucuk paku... tak pasal2 dapat tindik pree


Semua orang, apabila memandu kereta terutama untuk perjalanan jauh spt balik kampung berhariraya, travelling kerana tugas rasmi dsbnya, akan merasa mengantuk yg teramat sangat ketika memandu. Hal ini boleh mengundang padah kerana hanya sedetik shj anda terlelap ketika memandu, kemungkinan untuk anda ditimpa kemalangan adalah 99% kerana ketika terlelap itu, otak anda tidak lagi berfungsi dan sedar, mata tertutup dan anggota tangan dan kaki tidak lagi dpt mengawal kenderaan yg dipandu. Berdasarkan pengalaman saya, sepotong ayat Al Quran di dalam Ayat Qursi boleh dijadikan penawar untuk menghilangkan rasa mengantuk ini. Potongan ayat tersebut berbunyi...

" LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..."

(maknanya: "[DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR")

Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kemalangan adalah dengan membaca Ayat Qursi 3x sebelum memasukkan gear pertama mahu memulakan perjalanan anda ditambah dengan ayat

"BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA' WAHUWASSAMIUN 'ALIIMM" 3X.

INSYAALLAH...


ps: Yg pasal bace potongan ayat Kursi ni aku xpasti la bole ilangkan ngntuk ke x. Just nak kongsikan je..Wallahualam..

Da ~

4 comments:

shaz haza said...

ye?

klau kite duduk sebelah pemandu tp ngantuk camne? ha ha
tido je la.

+akufobia+ said...

ngantuk ubat dia tidur.rasanya kalau baca apaapa pun kalau tak tidur tak jadi gak.badan ada hak dia gak kan?kalau penat,rehat?jangan jadi penzalim?ngaa.

Dikcomel said...

hahaha...sama lo ko berhujan msa lik dr cosmo...hujan lebat giler smpai2 kt pintu msuk alpha villa.....xpe2..if hujan redah je..lik umh xyah mndi dh..jimat air kt umh..hahahaha

CoOkiE MoNSter said...

shaz haza ~
jgn malu2 tido jela kalu awk duk kat sebelah nu...

+akufobia+ ~
btul tu, lbih afdal kalu drive benti jela kat tempat rehat,tido jap.

tp kalu kat opis?? haha...

Dikcomel ~
tetibe teringat peristiwa lampau...huhu...menci. eh, miza awat xonline???